Psycholoog Groesbeek

Praktijk Chrisje Kersten in Groesbeek

bg

Blog van therapeut Chrisje Kersten

In het kader hieronder vind je een overzicht van de vijf meest recente blog berichten die ik op deze site heb geplaatst met direct daaronder mijn nieuwste blogpost. Reacties achterlaten kan via je Facebook-account.
Voor een overzicht van alle door mij geplaatste blogberichten op deze website klik je hier.


Meest recente berichten

24-09-2021 - Hoe moeten, weer willen wordt…….
06-05-2021 - Het valt wel mee....
01-03-2021 - Ik voel me zo........
12-01-2021 - Verandering en verwarring
26-11-2020 - De wereld staat op de kop!

[06-05-2021] Het valt wel mee....

Het valt wel mee

“Ja maar” werkt heel goed… maar dan...

Als je het Keizer Karelplein niet op gaat, dan kom je er ook niet overheen. Want wie niet kijkt, kan niet zien maar wel voelen….
Deze beeldspraak laat zien dat we moeilijke dingen uit de weg gaan. We verzinnen excuses en praten het goed.

Zo heb ik mezelf lang wijs gemaakt dat het net zo snel was om een andere weg te nemen om zo het Keizer Karelplein te kunnen vermijden. Tot ik een keer gigantisch te laat kwam op een afspraak.
Ik vond het eng om over het Keizer Karelplein te rijden. Door dit te erkennen, kon ik kijken wat ik nodig had om er tóch over heen te rijden en… het is me gelukt! Zonder enige moeite rijd ik er nu overheen.

Dit voorbeeld laat zien, dat we onze zelf wijs kunnen maken dat er geen problemen zijn; dat het wel mee valt. Zo lang ik de gesprekken met mezelf geloof, gaat het wel. Dingen die ik niet fijn vind uit de weg gaan, lijkt de oplossing. Want als het er niet is, heb ik er ook geen last van. We praten de dingen goed of verzinnen redenen waarom we iets niet hebben gedaan.

Een ander voorbeeld is: “Ik zeg er maar niks van want dan krijg ik ruzie”. Niks zeggen zorgt bij mij juist voor een borrelende frustratie die steeds groter wordt. Ik krijg er hoofdpijn van en word er moe van. Ik heb geleerd hoe ik de dingen zo kan zeggen dat ik er mijn doel door kan bereiken. Dit heeft me geholpen.

Er zijn zoveel voorbeelden van dingen die we bewust en ook zeker onbewust uit de weg gaan. Dingen die we niet doen. Dit kan ons lang voordeel opleveren. Problemen en moeilijke situaties vermijden, betekent dat je op dat moment geen last, pijn, ongemak of problemen ervaart. Lastig wordt het als het juist tegen je gaat werken. Je probleem juist groter wordt of als er een nieuw probleem ontstaat. Je maakt de irritatie niet bespreekbaar met je collega of partner dus is er geen confrontatie. Helaas lig je nu nachten wakker van frustratie en boosheid omdat er over je heen wordt gelopen en er steeds maar niks verandert. Dan is het tijd om er iets aan te gaan doen.
Praat er over zodat je zelf hoort waar je last van hebt. Laat het stromen in plaats van weg te drukken. Een klein wondje wat je niet verzorgt, wordt een grote pijnlijke wond!

Ik luister naar je zonder oordeel. Er is niets waar we niet over kunnen praten. Het houd je bezig daardoor is het nooit gek of stom.

De eerste stap naar verandering is erkennen dat je dingen moeilijk, eng of spannend vindt. De tweede stap is zien dat je dingen vermijdt en ontdekken wat het je oplevert. Zijn dat dingen die je fijn vindt of zijn het juiste vervelende of lastige dingen.
De derde stap is doelen stellen en acties uitzetten naar wat je wel wilt.

Denk niet dat er wonderen gebeuren. Verandering begint bij jezelf en wordt uitgevoerd door jezelf. Iets wat je al jaren doet verander je niet in een uur, dag of week.
De eerste stap is inzicht, de tweede is motivatie, de derde is inzet. Verwonder je over wat dit je op kan leveren.
Ik ondersteun je graag bij dit proces.

Elke verandering vraagt een eerste stap en denk eraan:
Moeilijk is zeker niet onmogelijk

Therapeut Chrisje Kersten in Groesbeek

Chrisje Kersten

  • Geregistreerd therapeut
  • Intake op korte termijn
  • Vergoeding (deels) mogelijk
  • Geen verwijsbrief nodig
Lees meer over mij

Samen aan de slag?

Je bent met al je vragen of voor het maken van een afspraak van harte welkom.

Ervaringen van anderen