Psycholoog Groesbeek

Praktijk Chrisje Kersten in Groesbeek

bg

Blog van therapeut Chrisje Kersten

In het kader hieronder vind je een overzicht van de vijf meest recente blog berichten die ik op deze site heb geplaatst met direct daaronder mijn nieuwste blogpost. Reacties achterlaten kan via je Facebook-account.
Voor een overzicht van alle door mij geplaatste blogberichten op deze website klik je hier.


Meest recente berichten

24-09-2021 - Hoe moeten, weer willen wordt…….
06-05-2021 - Het valt wel mee....
01-03-2021 - Ik voel me zo........
12-01-2021 - Verandering en verwarring
26-11-2020 - De wereld staat op de kop!

[01-03-2021] Ik voel me zo........

Ik voel me zo…..

Wie kent het niet? We zeggen het allemaal wel eens: “Ik word er niet goed van”, of “Ik heb er gewoon buikpijn van”, “Ik voel me er misselijk of ziek van”. Het idee dat je niet eerlijk of goed behandeld wordt of geen eerlijke kansen krijgt, kan je ziek maken.

Als ik naar mezelf kijk, kan ik me een situatie herinneren waar ik door denken en invullen mezelf boos en gestrest heb gemaakt. Een moeder op school bemoeide zich met mijn taak. Ik had er een boek over kunnen schrijven, zoveel heb ik erover nagedacht. Mijn invulling was uiteindelijk dat ze geen vertrouwen in mij had en dat ze mijn ideeën stom vond. Dat maakte me boos. Ik kreeg er hoofdpijn van waarschijnlijk door het piekeren erover. Ze het door zus of zou het door zo komen.

Na een tijdje ben ik het gesprek aangegaan. Ik had me goed voorbereid door eerst te kijken naar mezelf; wat is waar, wat zijn feiten en wat is een invulling van mij? Hierna ben ik het gesprek open en nieuwsgierig ingegaan.
Wat bleek? Zij voelde zich juist schuldig dat zíj de taak niet op zich had genomen en probeerde mij te ondersteunen. Nou… dagen van spanning, buikpijn en bijna ruzie met mijn partner voor niks!

Met dit voorbeeld wil ik laten zien hoe we vast kunnen lopen in ons denken. Dit kan spelen bij de afwijzing van een sollicitatie, het voortdurend in conflict zijn met iemand, onzekerheden die je voelt. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Vastlopen kan zorgen voor starre en negatieve overtuigingen die ons handelen beïnvloeden.
Ook kan ons denken ons beheersen en overheersen. Het kan onze hele dag in beslag nemen en er voor zorgen dat we tot niks komen.

Gelijk hebben is iets anders dan gelijk krijgen! Vasthouden aan je gelijk kan je ziek maken.
Het kan zorgen voor lichamelijke klachten waar je uiteindelijk de oorsprong niet meer van weet maar waar je wel elke dag last van ervaart. Deze klachten kunnen fors impact hebben op je dagelijks functioneren.

Geestelijke spanning kan zich uiten in lichamelijke klachten. Zo kennen we allemaal wel het vaak naar de wc moeten gaan als we zenuwachtig zijn. Of hoofdpijn hebben van het huilen uit verdriet om bijvoorbeeld een afwijzing. Spanningshoofdpijn; als je na een drukke week eindelijk weekend hebt en dan met hoofdpijn in bed ligt. Ook vermoeidheid en lusteloosheid komen veel voor als gevolg van vastlopen.

Vastlopen in denken gaat vaak onbewust. Soms weet je heel goed waar het vandaan komt maar lukt het niet het te doorbreken. De lichamelijke klachten kunnen gaan overheersen. Maar ook het piekeren kan overheersen. Het gaat je belemmeren in je doen en kan je stemming beïnvloeden. Hierdoor word je dagelijks functioneren en genieten belemmerd.
De lichamelijke klachten kun je bestrijden met bijvoorbeeld paracetamol of een zalfje. Ook met ontspanningsoefeningen en andere symptoom bestrijdende zaken. Dat kan absoluut helpen en opluchten.

Heb je echter het idee dat je lichamelijke klachten gaan overheersen en wil je dit onderzoeken? Dan kunnen we samen kijken of je vastloopt in je denken, of dat er zaken spelen die je veel spanning en stress geven. Door te kijken naar de oorzaak van je klachten, is de stap gezet naar het oplossen en verbeteren van je situatie.
Ik ondersteun je graag om weer in je kracht te komen.

Therapeut Chrisje Kersten in Groesbeek

Chrisje Kersten

  • Geregistreerd therapeut
  • Intake op korte termijn
  • Vergoeding (deels) mogelijk
  • Geen verwijsbrief nodig
Lees meer over mij

Samen aan de slag?

Je bent met al je vragen of voor het maken van een afspraak van harte welkom.

Ervaringen van anderen