Psycholoog Groesbeek

Praktijk Chrisje Kersten in Groesbeek

bg

Blog archief

Op deze pagina vind je alle blog berichten en artikelen die ik gepubliceerd heb.

[12-01-2021] Verandering en verwarring

Verandering en verwarring 12-01-2021

Het laatste jaar is er veel veranderd in mijn leven. Ik durf wel te zeggen, in het leven van iedereen. Verandering was voorheen voor mij vooruitgang en leren. Op dit moment zorgt het ook voor verwarring en onrust.

Verwarring, omdat er zoveel verschillende geluiden zijn, de een zegt dit, een ander vindt dat. De lockdown en onduidelijkheid over de ontwikkeling van Corona zorgt voor extra verwarring. Zonder partij te kiezen, denk ik, dat in elke zienswijze een stukje waarheid zit.
Ik ben me bewust van deze verschillen en probeer te voelen wat deze verschillen bij me oproepen. Het maakt me onrustig, soms maakt het me ongemakkelijk, soms boos, onzeker maar ook blij en sterk.
Ik realiseer me dat deze verschillen er mogen zijn.

Elke dag krijgen we informatie binnen die we veelal onbewust wegzetten, en verwerken. Dit aan de hand van onze overtuigingen die opgeslagen liggen in ons onderbewustzijn. Overtuigingen die ontstaan zijn uit eerdere ervaringen in ons leven en de waarden die wij belangrijk vinden.
Een overtuiging is de betekenis die jij geeft aan gebeurtenissen uit je leven. Jouw waarheid.
Zo geeft motorrijden de een gevoel van vrijheid; ontstaan uit bijvoorbeeld meerijden met iemand en hier heerlijk van genieten. Terwijl de ander motorrijden ziet als gevaarlijk iets wat je niet moet doen; ontstaan uit het verlies van een dierbare bij een motorongeluk.

Overtuigingen kunnen je helpen invulling aan je leven te geven en ze bepalen je gedrag. Ze kunnen echter ook storend en belemmerend zijn.
De Coronapandemie maakt het leven verwarrend omdat we allemaal op onze eigen manier, door onze eigen waarden en overtuigingen dingen interpreteren. Tegelijkertijd zijn de verschillen tussen mensen en hun onzekerheden nu groter dan ooit. Overtuigingen kunnen wankelen of juist extra star worden. Dat maakt dat je mogelijk vastloopt in het leven.

Wat kan helpen:
• Realiseer je, als iemand goed kan praten, dat dit niet wil zeggen dat hij gelijk heeft. Blijf bij je zelf en je eigen gevoel.
• Je hoeft jezelf niet verantwoordelijk te voelen voor de gevoelens van ander.
• Praat erover met mensen waar jij je goed bij voelt en die naar je luisteren.
• Je hoeft een ander niet te overtuigen van jouw zienswijze, net zo min als dat jij overtuigd wil worden. Luister naar elkaar!
• Kijk naar jezelf en naar wat jouw gedrag met je doet. Richt je daarbij op gedrag wat maakt dat jij je goed voelt. Op korte maar ook op de lange termijn.

Ik help je graag om te onderzoeken welke overtuigingen bij jou spelen en of deze je sterker maken of belemmeren.
Therapeut Chrisje Kersten in Groesbeek

Chrisje Kersten

  • Geregistreerd therapeut
  • Intake op korte termijn
  • Vergoeding (deels) mogelijk
  • Geen verwijsbrief nodig
Lees meer over mij

Samen aan de slag?

Je bent met al je vragen of voor het maken van een afspraak van harte welkom.

Ervaringen van anderen